Lucijina kuhinjica recepti torte

FERRERO TORTA

Kako je počela sezona sakupljanja orašastih plodova ja sam odmah dobila ideju napraviti jednu ,,kvalitetnu,, tortu sa istima. Ovaj put sam se odlučila za lješnjake, jer tek ove godine ih imamo toliko da možemo nešto napraviti 🙂

Mnogi će reći zašto gluposti pišem, bar danas je sve tijekom cijele godine dostupno, al meni je pokretač onaj osjećaj kad nešto iz svog vrta uberem (ovo svog se odnosi na mamin i tatin vrt, jer bi se po meni puno toga u njemu osušilo, pa bi umjesto kolača radila ukrase od osušenih biljaka).

Vratimo se mi lješnjacima 🙂 Znači nakon što smo ih jedno popodne uz kavicu oljuštili krenuli su ,,pregovori,, što s njima….

Odluka je pala na Ferrero tortu. Recept sam pronašla na kolaci.biz. Kako su kore dosta slične onima koje pravim za bloody berry tortu odlučila sam se praviti takve… Komentar na tortu je bio da je odlična, ali malo teška, pa sam je malo prilagodila željama i zahtjevima ukućana i evo zapisala sam taj malo izmijenjeni recept.

Biskvit:

300g brašna

100g gorkog kakaa

260g šećera

1 žličica praška za pecivo

2 žličice bikarbon sode

prstohvat soli

2 jaja

aroma vanilije

125ml ulja

250ml mlijeka

250ml ključale vode

Pomiješajte u jednoj posudi sve suhe sastojke. U drugoj pjenjačom izmješajte jaja, ulje, mlijeko i aromu vanilije. Naizmjenično dodajte suhe sastojke i ključalu vodu u smjesu sa jajima i sve izmiješajte. Izlijte u kalup promjera 26 čije dno ste obložili papirom za pečenje. Biskvit peći 40-50 minuta na 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom jeli gotov. Ostaviti hladiti u kalupu 20ak min i onda prebaciti na podlogu i ostaviti hladiti do kraja.

Krema:

350g Nutele

350g mascarpone sira

200g lješnjaka

1 šlag krema od čokolade

Lješnjake kratko propržiti i odstraniti im ljupinu i grubo ih nasjeckati. Posebno umiksati šlag. U drugoj posudi mikserom sjediniti Nutelu i mascarpone. Na kraju sve sastaviti sa šlagom i dodati lješnjake.

Koru prerezati na 3 dijela i slagati tako da na svaki stavimo po 1/3 kreme.

Dekoracija po želji. Od običnog šlaga, šlag kreme ili neke koju najviše volite.