kolači Lucijina kuhinjica recepti

ČUPAVA KATA S JABUKAMA

Većina onih koji prave kolače po narudžbi imaju par isprobanih vrsta i u glavnom se drže istih, osim ako naručitelji nemaju neke posebne želje.

S obzirom da ja još uvijek ne radim pretjerano velike količine, pa imam vremena eksperimentirati, a možda i zato što uvijek težim nečemu novom, pa i ako je to novo stari provjereni recept, odlučila sam se u ovo jesensko vrijeme, vrijeme kad je sezona divnih domaćih jabuka izvući iz naftalina recept stare dobre čupave Kate i to one verzije sa jabukama. Ovo je, po mom mišljenju, kolač koji će zadovoljiti i one koji vole suhe, ali i one koji su za malo sočnije kolače. Čupava Kata s jabukama je kolač koji će, a to znam iz iskustva, u vašim ustima ostaviti tako bogat spoj okusa orašastih plodova, jesenskog voća, maslaca i notu svježine limuna i natjerati vas pojesti barem još jedan komadić 🙂

Tijesto:

3 žumanjka

150g maslaca

3 žlice šećera

3 žlice mlijeka

350g brašna

1 prašak za pecivo

izrendana kora 1 limuna

Nadjev:

3 bjelanjka

150g šećera

150g krupnije mljevenih oraha

3 jabuke srednje veličine

sok jednog limuna

4 žlice džema od smokava

50g badema u listićima

Priprema tijesta:

Pjenasto izmiksati žumanjke i šećer, dodati maslac sobne temperature, brašno u koje je umiješan prašak za pecivo, mlijeko i naribanu koricu limuna(ako nemate domaći limun, operite ga dobro bikarbon sodom kako bi uklonili nepoželjne sadržaje sa površine limuna). Sve dobro sjedinite i dodatno sastavite na pobrašnjenoj podlozi. Tijesto podijelite na 3 dijela i zamotajte u prozirnu foliju. 2 ostavite u frižider, a treći u zamrzivač. Dok tijesto odleži pripremite nadjev.

Bjelanjke i šećer umutite u čvrsti snijeg. Ogulite i izrendajte jabuke i prelijte ih sokom od limuna. U snijeg od bjelanjaka dodajte orahe i jabuke i sve pažljivo promiješajte.

Tijesto iz frižidera razvaljajte u veličini pleha. Možete ga valjati na papiru za pečenje ili silikonskoj podlozi kako bi ga lakše prebacili u pleh. Tijesto u plehu premažite džemom. Drugi dio tijesta također razvaljajte i prenesite na prvo. Znači pokrijte ono namazano džemom. Na drugo tijesto u plehu nanesite pripremljeni nadjev. Uzmite treći dio tijesta iz zamrzivača i narendajte po površini nadjeva. Bademe u listićima također rasporediti po površini kolača.

Peći oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Od veličine pleha ovisi kolika će biti visina gotovog kolača. Moj pleh je bio cca 30×35 i dobila sam kolač visine 2,5cm.

Količina brašna ovisi o samoj kvaliteti brašna, veličini jaja, a i veličini žlice s kojom mjerite mlijeko, pa je ona uvijek +,- 50g 🙂

Ako ste netko kome su jabuke nezamislive bez cimeta slobodno dodajte žlicu u jabuke ili po površini kolača.

Dobar tek i uživajte u plodovima jeseni!