Lucijina kuhinjica recepti torte

JAFFA TORTA

Jaffa torta je jedno vrijeme bila pravi hit, a onda je nekako u masi kremastih, čokoladnih, chees torti i drugih pala u zaborav. Na internetu se može pronaći masa raznih verzija ove torte i moram priznati sve varijante su mi jednako dobre, jer, prije svega volim slatko, a volim i okus jaffe. Al mislim i manjim sladokuscima da bi se bar po neka od njih svidjela.

Pošto sam ja više pobornik onih klasičnih torti, torti sa kuhanim kremama i onih malo ,,starinskog,, štiha i moja jaffica tako izgleda, odnosno u moj rokovnik je upisan ovaj recept.. Dobila sam ga davno od moje kume Antonele, ali je sa mnom doživio toliko transformacija pa mislim da ga ni ona više ne bi prepoznala 🙂

Moram vas upozoriti na to da je ova torta toliko visoka da je nećete moći poklopiti u onom standardnom zvonu za jednokratnu upotrebu.

Dakle ovo je jedna od onih velikih i bogatih torti sa kojom ćete ,,osvjetlati obraz,, kakva god prigoda da je u pitanju.

Pa krenimo

Za biskvit:

4 jaja

5 žlica šećera

4 žlice brašna

3 žlice mljevenih oraha

1/2 praška za pecivo

Ako me pratite vjerojatno ste već primijetili kako za pravljenje većine biskvita za torte primjenjujem istu taktiku 🙂 Znači odvojim bjelanjke i miksam dok se počne stvarati snijeg. Zatim uz neprestalno miksanje dodam žlicu po žlicu šećera, nakon 20ak sekundi dodajem jedno po jedno žumance. Pustim sve još 3-4 minute miksati. Skinem posudu sa miksera i dodam pomiješane suhe sastojke. U ovom slučaju, brašno, prašak za pecivo i orahe. Biskvit se peče 25-30 minuta na 180 stupnjeva… Ohladiti ga na rešetki i prerezati na pola..

Isti biskvit napraviti još jednom tako da, kad ih prerežemo, dobijemo 4 kore

Koristim kalup promjera 24 ili 26

Žuta krema:

1000ml mlijeka

2 pudinga od vanilije

2 žlice gustina

150g šećera

125g maslaca/margarina

1 šlag krema od vanilije

Od 1000ml mlijeka odvojiti par žlica i u njima rastopiti pudinge i gustin. Ostatak staviti da prokuha i skuhati puding. Prekriti ga prozirnom folijom i ostaviti hladiti. Maslac izmiksati sa šećerom i dodati u ohlađeni puding. Sve dobro izmiksati. Dodati i kesicu šlag kreme vanilija i još sve izmiksati.

Crna krema:

150ml vode

60g šećera

100g čokolade

200g mljevenih oraha

125g maslaca/ margarina

Vodu i šećer staviti da provrije i kuhati još oko 1 minute. Dodati čokoladu i miješati dok se istopi. Skloniti sa strane i dodati orahe. Kad se malo ohladi pomiješati i maslac i sve sjediniti mikserom.

Još će vam biti potrebno 3 pakiranja jaffa keksa i oko 200ml đusa

Tortu slažemo tako što na dno pladnja stavimo prvu od 4 kore, prelijemo sa par žlica đusa, premažemo 1/4 žute kreme. Na žutu kremu složimo jaffa keks i to tako da čokoladni dio okrenemo prema dole.

Na keks nanesemo drugu četvrtinu žute kreme. Na kremu stavimo drugu koru, prelijemo đusom i nanesemo crnu kremu.

Poklopimo trećom korom, prelijemo sa par žlica đusa i namažemo trećom četvrtinom žute kreme. Opet po kremi poredamo jaffu na isti način i po njoj zadnju četvrtinu žute kreme.

Na vrh zadnja kora i natopiti je đusom.

S obzirom da žute kreme bude poprilično puno ja odvojim par žlica sa kojima kasnije premažem tortu sa strana i po vrhu.

Torta na fotografijama je po želji kupca dekorirana šlagom i čokoladom.