Lucijina kuhinjica recepti torte

ROLAT TORTA SA SMOKVAMA

Prošla je sezona jagoda i došao je red na smokve. Vjerojatno ste već primijetili kako sam ja pobornik korištenja sezonskih i domaćih proizvoda kod izrade slatkih ali i slanih jela. Smokve sam probala zamrzavati, ali nisam zadovoljna rezultatima pa ih ,,guram,, što više dok ih ima svježih. Dok sam bila dijete mama je često znala napraviti neki brzi kolač sa smokvama i taj okus mi je nekako ostao u lijepom sjećanju. Možda neka od slijedećih objava bude baš taj jednostavni, a preukusni kolač. Ali vratimo se sad ovoj zanimljivoj torti.

Odlučila sam se napraviti obični žuti rolat, premazati ga domaćim džemom i za laganu vanilij kremu obogaćenu smokvama natopljenim rumom. Odlučila sam se napraviti 2 rolata, jer nisam bila sigurna koliko će mi točno trebati za čitavu tortu, pa bolje nek ostane nego da mi manjka komad- dva 🙂

Za jedan biskvit potrebno:

4 jaja

5 žlica šećera

5 žlica brašna

Odvojiti bjelanjke i miksati dok se ne počne stvarati snijeg. Dodati jednu po jednu žlicu šećera i kad se šećer rastopi jedno po jedno žumance i još kratko miksati. Skloniti mikser i u smjesu prosijati brašno. Sjediniti silikonskom lopaticom i izliti u četvrtasti pleh obložen papirom za pečenje. Peći na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Izvaditi iz pleha i zarolati u papir u kojem se peklo i ostaviti hladiti.

Isti postupak za drugi biskvit.

300g džema od šljiva za mazanje rolata

100g mljevenih oraha

Ohlađene rolate premazati džemom, posuti mljevenim orasima, zarolati i ostaviti u frižider.

Za kremu:

800ml mlijeka

3 pudinga od vanilije

150g šećera

150g maslaca

1 kesica šlag kreme od vanilije

1 kesica kremfiksa

Od 800ml mlijeka odvojiti par žlica i u njima rastopiti puding. Ostatak mlijeka sa šećerom staviti kuhati. Kad provrije dodati puding i na smanjenoj temperaturi kuhati par minuta. Kad se potpuno ohladi dodati maslac i miksati dok se ne sjedini. U sjedinjenu masu dodati šlag i kremfiks i još nekoliko minuta miksati.

12-15 komada malo tvrđih smokava (koristila sam petrovače)

2-3 žlice ruma

Smokve prerezati na polovine i na svaki staviti par kapi ruma.

Rolate izrezati na šnite debljine1,5-2 cm.

Na pladanj za tortu složiti rolate, a okolo zidova kalupa obloženih plastičnom folijom redati jednu šnitu rolata, pa jednu polovinu smokve, pa rolat, pa polovinu smokve i sve dok se ne zatvori krug.

U sredinu izliti malo manje od 1/2 kreme. U kremu posložiti preostale polovine smokava i pokriti kremom.

Sve zatvoriti slaganjem rolata po vrhu.

Ovisno o željenoj dekoraciji možete i po gornjim rolatima premazati malo kreme ili ostaviti da se vide rolati.

Nakon što je prenoćila u kalupu tortu sam dekorirala šlagom, smokvama i grožđem.

Od veličine kalupa i pladnja za tortu ovisi hoćete li upotrijebiti sav rolat ili će ostati par komada.

Ja sam slagala u obruč 26 i ostalo mi je 3-4 komada koje sam planirala uklopiti u dekoraciju, ali dok se čekala dekoracija pila se kava…..