recepti

BLOODY BERRY

Najteže pitanje i vječna dilema… Čokoladna  il’ voćna torta?                      Crna ili žuta krema?                                    Evo jedne savršene torte u kojoj imamo sve to…

Jako, jako sočne i jako crne kore, bogata vanilij krema koje su ,,puna usta,, i voće koje daje notu kiselosti i povezuje dva gore spomenuta okusa..

Recept sam dobila od moje drage prijateljice Antonije Kraljić, a tko nije probao njene torte ne zna što je propustio.

Za biskvit potrebno:

300g brašna

100g kakaa

Prstohvat soli

1,5 žličica praška za pecivo

2 žličice sode bikarbone

300g šećera

2 jaja

250 ml mlijeka

125ml ulja

1 žličica arome vanilije

250ml ključale vode

Sve suhe sastojke pomiješati i prosijati.     U posudi za miksanje kratko izmiksati jaja, ulje, mlijeko i aromu vanilije i uz lagano miješanje dodavati naizmjenično suhe sastojke i ključalu vodu. Miješati lagano dok se sve ne sjedini. Izliti u kalup obložen papirom za pečenje i peći na 180 stupnjeva 45-50 minuta (promjer kalupa 24 ili 26). Ostaviti da se prohladi u kalupu a onda prebaciti na mrežu i ostaviti hladiti.

Za vanilij kremu:

1000ml mlijeka

200g šećera

3 kesice pudinga od vanilije

125g maslaca

2 kesice šlag kreme vanilija

Od 1000ml mlijeka odvojiti 7-8 žlica i u njima rastopiti puding. Ostatak mlijeka sa šećerom staviti kuhati. U zavrelo mlijeko dodati rastopljene pudinge i uz neprestano miješanje kuhati par minuta na laganoj temperaturi. Pokriti prozirnom folijom kako se ne bi stvorila korica i ostaviti hladiti. U ohlađeno dodati maslac sobne temperature i dobro izmiksati. Nakon toga istresti šlag i miksati još par minuta dok se dobije je prozračna krema.

Za voćni fil potrebno:

600g smrznutog voća ( višnje, jagode, maline, ribizle..)

150g šećera

70g gustina

50g maslaca

Smrznuto voće staviti u posudu, posuti šećerom i ostaviti da pusti sok. Nakon toga grijati do vrenja. U posebnoj posudici otopiti gustin u 7-8 žlica vode i dodati proključalom voću. Kuhati par minuta na laganoj temperaturi. U vruće dodati maslac, dobro sjediniti i ostaviti hladiti. Ja sam ovaj put od voća imala domaće kupine i maline pa sam ih prije kuhanja izblendala u Nutribuletu i prosijedila kroz cijedilo kako bi otklonila sjemenke od kupina.

Ohlađenom biskvitu odstraniti gornji ispupčeni dio i tako ,,poravnati,, biskvit prerezati na 3 jednaka dijela.

Na pladanj staviti prvu koru, premazati 1/3 voćne kreme i ostaviti par min da se stvori tanka korica. Na to pažljivo staviti 1/3 vanilij kreme i razmazati. Postupak ponoviti sa sve 3 kore.

Za dekoraciju:

150ml vrhnja za kuhanje

150g čokolade

Za ogradicu:

250g čokolade

2 žlice ulja

Vrhnje zagrijati do vrenja i u njemu otopiti čokoladu. Preliti preko torte dok je još u plastičnom obruču i ostaviti hladiti.

Za ogradicu izrezati papir za pečenje u odgovarajućoj duljini i širini da odgovara oblaganje torte. Rastopljenu čokoladu naliti u kesu, izrezati odgovarajuću rupicu i željeni uzorak nanijeti na papir i ostaviti da se stegne. Okolo stegnute torte tanko namazati vanilij kremu kako bi čokoladna ogradica mogla zalijepiti. Pažljivo ogradicu zalijepiti oko torte i odstraniti papir.

Od ostatka biskvita koji je odrezan radi poravnavanja napraviti kuglice za dekoraciju. U izmrvljen biskvit dodati rastopljenu čokoladu ili džem i oblikovati kuglice.