Lucijina kuhinjica torte

GIOTTO TORTA

Kad mi netko kaže ,,Molim te jednu po tvom izboru, ali neka bude neka lagana a lijepa,, i onda zastaneš.. 🤔 Voćnu su već probali, čokolada i nije baš lagana, bloody isto… I onda krene istraživanje, jer je to u jedno i prilika za isprobati nešto novo. Ja inače preferiram svijetlije torte i ova mi je odmah upala u oči. Naravno, ovo nije originalni recept, jer ja moram dodati nešto svoje. Ovu bih torticu svrstala u kategoriju lakših za napraviti, jer se peku samo dvije kore i jedna krema. Pa krenimo 😁

Za biskvite potrebno:

10 jaja

12 žlica šećera

8 žlica brašna

4 žlice mljevenih lješnjaka

1/2 praška za pecivo

Ovo su količine za dva biskvita.                 Za prvi biskvit odvojite 5 bjelanjaka, stavite u posudu za miksanje i miksajte dok dobijete prozračni snijeg. Postepeno uz stalno miksanje dodajte jednu po jednu 6 žlica šećera. Kad se šećer rastopi dodajte jedan po jedan 5 žumanjak i još malo miksajte. Isključite mikser i dodajte 4 žlice brašna pomiješane za 1/4 praška za pecivo i 2 žlice mljevenih lješnjaka. Sve lagano sjednite silikonskom lopaticom i izlijte u pleh za pečenje obložen papirom. Ja sam pekla u plehu promjera 24 na temperaturi 180 stupnjeva nekih 25- 30 min. Ostaviti hladiti na rešetki.

Isti postupak za drugi biskvit

Lješnjake sam prije mljevenja malo propržila, jer je tako intenzivnija aroma.

Za kremu:

750ml mlijeka

1 puding od vanilije

3 žlice gustina

100g šećera

100g maslaca

2 pakiranja (20 kuglica) Giotto kuglica

5 žlica mljevenih lješnjaka

250ml vrhnja za šlag

Od potrebne količine mlijeka odvojiti par žlica, dodati im puding i gustin i miješati dok se otopi. Ostatak mlijeka staviti kuhati. Kad zavri dodati puding i uz miješanje kuhati par minuta. Ostaviti hladiti prekriveno prozirnom folijom kako se ne bi stvorio tvrdi sloj. Maslac sobne temperature izmiksati sa šećerom i dodati u ohlađen puding i sve dobro izmiksati. U dobijenu kremu izmrviti Giotto kuglice i mljevene lješnjake. Sve ručno pomiješati. U posebnoj posudi izmiksati vrhnje za šlag. I njega dodati u kremu i sve lagano lopaticom sastaviti.

Za preliti biskvite koristila sam mlijeko u koje sam dodala aromu vanilije i jednu malu žličicu ruma.

150ml mlijeka

1 žlica šećera

1 žličica arome vanilije

1 žličica arome ruma

Sve dobro promiješati i natopiti kore

Kore prerezati na pola kako bi dobili 4.

Na dno pladnja staviti koru, preliti sa par žlica preljeva pa 1/4 kreme, zatim drugu koru, pa zaliti, pa kremu.. ja sam kremom i završila.

Tortu sam dekorirala bijelom čokoladom ,šlagom i par Giotto kuglica.

Kore možete po želji preliti nekim likerom ili samo mlijekom sa vanilij šećerom.

Želim vam dobar tek 🤗