Lucijina kuhinjica recepti torte

RETRO TORTA SA ORASIMA I NARANČOM

Imate li vi ponekad osjećaj da ste se rodili i živite u pogrešno vrijeme?   Ja često to mislim.   Ali pošto je ovo blog o kuhanju i kolačima neću vas zamarati objašnjavajući zašto. Dovoljno je samo reći kako bi se ja u moru “modernih” kremastih, pjenastih i svih ostalih inačica kolača najprije odlučila za onu starinsku žuto-crnu tortu sa orasima.

Upravo jedan takav recept čuvam od zaborava, čuvam ga kao uspomenu i sjećanje na jednu divnu baku… A tortu pravim kad god imam priliku. I još kad onaj tko je proba nakon prvog zalogaja zatvori oči i čujete “mmmm…… ovaj okus vraća  u djetinjstvo”  100% ste sigurni da ćete je i dalje praviti iako nije hit.

Prije pisanja recepta moram se ispričati svima koji vjeruju u vagu 🙂  a u nastavku ćete vidjeti zašto.

RETRO TORTA SA ORASIMA I NARANČOM

biskvit 1

6 jaja

6 žlica šećera

3 žlice ulja

3 žlice mlijeka

narendana kora 1 naranče

8  žlica brašna

1/2 praška za pecivo

biskvit 2

6 jaja

6 žlica šećera

3 žlice ulja

3 žlice mlijeka

2  žlice kakaa

6  žlica brašna

1/2 praška za pecivo

fil

1/2 litra mlijeka

2 pudinga od vanilije (ovo sam promjenila. u originalu ide brašno)

200g maslaca

8 žlica šećera

8 žlica mljevenih oraha

za namakanje biskvita

sok od 1 naranče

1 žlica šećera

za dekoraciju

jezgra oraha

šlag krema vanilija

Za prvu koru pjenasto mutiti jaja i šećer. Kad se dobije čvrsta pjena dodati ulje i mlijeko i još lagano sve izmijšati. Posebno izmiješati brašno, prašak i narančinu koru i sve polagano dodati u jaja. Izliti u kalup čije je dno obloženo papirom za pečenje i peći oko 30 minuta na 180 stupnjeva.

Postupak za drugu koru je isti. U umućena jaja i šećer dodati ulje i mlijeko, a sve suhe sastojke pomiješati i  dodati u jaja. Postupak pečenja isti kao za prvu koru.

Ispečene kore ostaviti na rešetki da se hlade.

Za fil skuhat pudinge u 1/2 litra mlijeka i ostaviti hladiti.  Maslac sobne temperature dobro izmiksati sa šećerom, dodati ohlađeni puding i još miksati dok se ne dobije glatka krema. Odvojiti 3-4 žlice za dekoriranje. U ostatak fila dodati mljevene orahe.

Koru 1 i koru 2 prerezati na 2 dijela. Staviti jedan biskvit, malo ga preliti sokom od naranče pa staviti 1/4 fila, poklopiti drugim, također  preliti sokom, premazati filom i tako sva  4 dijela biskvita. Tortu okolo namazati filom koji smo odvojili bez oraha. Za dekoraciju sam se odlučila koristiti šlag kremu od vanilije, orahe i arancine.

Moram napomenuti da je ovo moja inačica bakine torte u koju u originalnom receptu u fil idu 2 žlice kave, a biskvit se zalijeva mješavinom mlijeka, ruma i šećera. Ja sam se prilagođavala djeci kojoj ne paše okus ruma i kave 🙂

U ovu kremu možete dodati i čokoladu, a kore namakati čokoladnim mlijekom.. ugodite sebi i svojim osjetilima i uživajte u okusima koje volite.

Dobar tek!