recepti slana jela

DIVLJAČ NA KISELO

Mogu slobodno reći kako je upravo ovo jelo glavni krivac što sam zaplivala mrvicu dublje u kuhinjske vode. Sve je krenulo na nagovor curica da se prijavim u emisiju Stol za 4, OBN TV.

Glavno jelo koje sam tada spremala je divljač na kiselo i domaća pura. Prošla sam u slijedeći krug, upoznala divne ljude i evo već 10 godina sudjelujem u jednom njihovom projektu.

Meso divljači je na cijeni od davnina. Ima vrlo nizak udio masnoća, a time i manju kalorijsku vrijednost. Priprema se na poseban način i za počastiti posebne goste.

Recept za ovo kao i za mnoga druga jela je iz mamine kuhinje. U neka druga vremena kad su ljudi imali normalno radno vrijeme i puno više vremena za sebe, za svoje hobije, obitelj i prijatelje, otac je često išao u lov, a od ulova bi mama spremala večere uz koje smo se družili sa prijateljima i obitelji. A kako djeca puno toga upijaju od svojih roditelja, tako se i meni čini da oduvijek znam te recepte iz mamine kuhinje.

Kod spremanja divljači važan korak je odležavanje mesa u rasolu radi omekšavanja. Obično preko noći (negdje sam pročitala da može do 2 dana meso biti u rasolu) Pripremam ga tako što u 5l vode dodam 1/2l vinskog octa, 15-20 zrna papra, 3-4 lovorova lista, grančicu ružmarina, 2-3 češnja češnjaka, 1 crveni luk, peršin i celer. U ovo se složi meso i ostavi stajati.

Za pripremu toća potrebno je:

oko 3kg mesa divljači (srna ili vepar)

1 žlica svinjske masti

4-5 srednje velika luka

2 veće mrkve

2-3 lista lovora

2 suhe ljute paprike

1/2 l vina

2-3 žlice octa

3 žlice koncentrata rajčice

peršin

češnjak

sol

papar

vegeta

Luk isjeckati na sitno i propržiti na masti. U luk dodati lovor i ljutu papriku i nastaviti pržiti. Na proprženi luk poredati komade mesa i kratko propržiti. Na meso dodati izrendanu mrkvu, kratko prodinstati i podliti vinom i vodom tako da svi komadi mesa budu u tečnosti.Posoliti, popapriti i ostaviti kuhati na laganoj temperaturi 1- 2 sata ovisno o tom koliko je staro meso.

Pred kraj kuhanja dodati koncentrat rajčice, malo peršina i bijelog luka. Probati i ako nije dovoljno kiselo dodajte još octa.

Ako želite gušći toć možete pomiješati žličicu gustina u čaši vode i dodati 5 minuta prije kraja.