kolači recepti

ORAHNJAČA

Evo nešto što sam toliko puta napravila da bih sad mogla i zatvorenih očiju. Mogu slobodno reći da je štrudla moj znak prepoznavanja, jer oni koji su je imali priliku probati slijedeći put pitaju jel to moja štrudla. Ovo je kolač koji najčešće pravim “odokativno” i po osjećaju, al evo potrudila sam se izmjeriti količine kako bih vam mogla napisati.
Tijesto:
800g brašna (mozda i više, ovisi o kvaliteti brašna)
200g maslaca
4dcl toplog mlijeka
3 žumanjka
100g šećera
1 žlica kiselog vrhnja
Malo soli
30g svježeg kvasca
Korica limuna

Kvasac i žličicu šećera izmrviti u toplo mlijeko i ostaviti sa strane. U posudu prosijati 600g brašna, dodati šećer, sol, omekšali maslac, žumanjke i vrhnje. Narendati koricu limuna i sve malo pomiješati. Dotati mlijeko sa kvascem i sve dobro ukuhati drvenom žlicom. Podlogu pobrašniti i nastaviti još ručno ukuhavati tijesto dok se dobije kompaktna masa.
Podijeliti tijesto na 4 jednake kuglice i svaku još malo doraditi na pobrašnjenoj podlozi. Pokriti krpom i ostaviti odležati pola sata.
Nadjev:
600g mljevenih oraha

200g šećera100g krušnih mrvica3 bjelanjkaOrahe, šećer i mrvice pomješati. Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg i dodati smjesi oraha. Podijeliti na 4 jednaka dijela.Odstajalo tijesto razvaljati na debljinu 5-8mm. Premazati filom i zarolati u štrudle.Strudle poredati u pleh za pečenje obložen papirom i probosti nožem na 3,4 mjesta kako se ne bi stvatale šupljine od zaostalog zraka i ostaviti na toplom oko 40 min.Peći na 180 stupnjeva oko 40 minuta. Premazati maslacem i vratiti par minuta u toplu pećnicu.Nemojte rezati dok su tople. Strpite se dok se ohlade :)U slast!